|
KVH Československo 1945 - 1990 Diskusní forum KVH ČS 1945 - 1990
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Budulínek Člen
|
Zaslal: pá březen 03, 2006 12:57 pm Předmět: obyčejný tlach |
|
|
Mám dotaz (někomu mů?e připadat přihlouplý,ale leckterý paměntík na tuto otázku nedoká?e uspokojivě odpovědět) : Jaký je rozdíl mezi SNB a VB? VB byla součást SNB? Jak to bylo s výrazy "esenbák", "vébéčák" ? _________________ Puč mi čepicí!... za stofků! - ne! To je kostým!
Kdykoliv jsem něco dělal, tak se u toho pila desítka! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá březen 03, 2006 2:57 pm Předmět: Re: obyčejný tlach |
|
|
Budulínek napsal: | Mám dotaz (někomu mů?e připadat přihlouplý,ale leckterý paměntík na tuto otázku nedoká?e uspokojivě odpovědět) : Jaký je rozdíl mezi SNB a VB? VB byla součást SNB? Jak to bylo s výrazy "esenbák", "vébéčák" ? |
Tak teda výraz "vébéčák" jsem nikdy nesly?el.
Bohu?el ani já neznám přesnou definici, ale řekl bych to asi tak, ?e SNB lze chápat ve významu "policejní sbor" a VB byla jeho výkonnou částí.
Snad se najde někdo kdo to doká?e zformulovat líp... _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Kdo nechce - hledá důvod.
Makarony do woka
V komíně hořelo, tak se to muselo uhasit... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Budulínek Člen
|
Zaslal: pá březen 03, 2006 6:28 pm Předmět: Re: obyčejný tlach |
|
|
Petr napsal: |
Tak teda výraz "vébéčák" jsem nikdy nesly?el.
|
To,?e ten výraz nezná?, neznamená, ?e ho někdo nepou?íval... _________________ Puč mi čepicí!... za stofků! - ne! To je kostým!
Kdykoliv jsem něco dělal, tak se u toho pila desítka! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá březen 03, 2006 6:44 pm Předmět: Re: obyčejný tlach |
|
|
Budulínek napsal: | To,?e ten výraz nezná?, neznamená, ?e ho někdo nepou?íval... |
No, vzpomínám si, ?e jako hooodně malej, jsem asi pou?íval "vébák", ale to jse něco podobnýho jako huhulák (sněhulák), mečovat se (?ermovat) a podobné jiné dětské výrazy kterých jsou hromady. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Venty 4. ročník
|
Zaslal: po září 04, 2006 5:24 pm Předmět: |
|
|
Tak?e problematika SNB je poměrně jednoduchá, ale blbě se vysvětluje, pokusím se tady udělat malé resumé.
Na základě Ko?ického vládního programu z roku 1945 bylo rozhodnuto o vytvoření "nových bezpečnostních slo?ek" (v souvislosti s předpokladem převzetí moci komunisty) zvaných sbor Národní bezpečnosti, který se měl aktivně podílet na obnovení bezpeřnosti ve státě (boje s banderovci, vysidlování sud. Němců atp.). Za současného dočasného zachování četnictva a policie - pouze proto, ?e jejich okam?ité zru?ení nebylo mo?no početně pokrýt příslu?níky SNB.
Narozdíl od vý?e zmiňovaných slo?ek nebyl ji? apolitický . Po únoru 1948 se SNB stává hlavním pilířem "bezpečnosti" nového státu.
Pod SNB spadá:
1)VB - neboli veřejná bezpečnost (její povaha je nám známa, pod VB spadali funkce dne?ní Policie tzn. od dopravky po kriminální slu?bu)
2)StB - neboli státní bezpečnost - komunistická tajná policie, její? pova je doufám taky známa, po technické stránce dne?ní BIS - hlavním rozdílem je, ?e narozdíl od StB nemá BIS výkonnou moc.
Zajímavostí je útvar SNB číslo 9600 z něj? se nám později vyklube na?e "milovaná" PS, ale to u? směřujeme někam jinam... _________________ "Každej z nás víte přece náramně dobře, jak věci nakonec jsou. My můžeme mít dneska jenom to, co jsme si sami udělali... A tak to teda taky máme!!!"
(film Bílá paní, Československo, 1965) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: po září 04, 2006 5:38 pm Předmět: |
|
|
Přesné a výsti?né! Tleskám.
Třeba v 50. letech se to vyjadřovalo kapku hůř - celé to bylo SNB, ale přesto se hovořilo zvlá?? o VB a zvlá?? o SNB (např. ve stejnokrojových předpisech), to je podobný "zádrhel" jako termín Vojska mimisterstva vnitra v 70. a 80. letech - označovaly se tím v?echny vojenské slo?ky MV, čili Pohraniční strá?, Hradní strá? a Vojska mimisterstva vnitra - tak?e opět termín pou?ívaný pro celou skupinu slo?ek i jednu z nich.
Pokud je někde v textu z 50. let rozli?ováno VB a SNB, tak tím SNB je míněno v?echno mo?né - STB (v 50. letech se to psalo s velkým T), bachaři, řada kancelářských krys, myslím ?e i kriminálka, občas dokonce i pohraniční oddělení VB atd...).
A aby v tom byl je?tě vět?í hokej, tak cca v letech 1945 a? 1953 se nepou?íval výraz Veřejná bezpečnost, ale Národní bezpečnost. To u? je pěkný hokej v názvech, ?e? _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Hruška 4. ročník
Založen: 24. 02. 2006 Příspěvky: 810 Bydliště: Havlíčkův Brod
|
Zaslal: út září 05, 2006 7:39 pm Předmět: A je?tě dal?í přezdívka |
|
|
Je?tě k těm přezdívkám SnB. Já jsem je?tě někde na?el, ?e se příslu?níkům SnB také říkalo SyNyBoy _________________ "Zavdej si s ďáblem a budeš páchnout sírou."
(německé přísloví) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: út září 05, 2006 7:52 pm Předmět: |
|
|
SNB se v?dycky psalo se v?emi písmeny velkými, to jen tak pro pořádek. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Hruška 4. ročník
Založen: 24. 02. 2006 Příspěvky: 810 Bydliště: Havlíčkův Brod
|
Zaslal: út září 05, 2006 7:54 pm Předmět: |
|
|
Pardon _________________ "Zavdej si s ďáblem a budeš páchnout sírou."
(německé přísloví) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: út září 05, 2006 7:55 pm Předmět: |
|
|
To je strááá?nej prohře?ek! _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
frčka 3. ročník
|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 12:17 pm Předmět: |
|
|
k tomu nazvosloviu len dodam ze po Slovensky sa SNB pisalo ako ZNB, prislusnikom VB sa hovorilo Fizli, chlapci s 5. ( V ) B, zabky zelené, biele misicky (dopravaci),
Dalsou kategoriou bolo PS VB - Pomocna sluzba Verejnej bezpečnosti, tak tymto normalnym civilistom , ktory horlivo pomahali prislusnikom VB buzerova? ludi aj vodicov na roznych verejnych miestach a podujatiach sme hovorili medz sebou : Pomocny Somary ( po cesky osly) Verejných Blaznov.
Pamätam si ich ako decko este z prelomu 70 a 80 rokov a fungovali a? do konca 80r. Nosily zlte pasky na rukave s oznacenim PS VB, boli normalne v civile, pri nych bol vzdy minimalne 1 uniformovaný prislusnik VB, vo vybave mali najcastejsie zastavovacie terciky, obcas CB- vysielacky ale spravidla furt neskutocne arogantne jednanie. Cest výnimkam, ale tých bolo malo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
mbbb 1. ročník
|
Zaslal: pá prosinec 01, 2006 8:31 pm Předmět: |
|
|
Petr napsal: | A aby v tom byl je?tě vět?í hokej, tak cca v letech 1945 a? 1953 se nepou?íval výraz Veřejná bezpečnost, ale Národní bezpečnost. To u? je pěkný hokej v názvech, ?e? |
nevím, jak po roce 48, to u? je zcela mimo oblast mého zájmu, ale v letech 45-48 se výŕaz "Veřejná bezpečnost" nepou?íval vůbec, VB nebyla.
V historických zemích se postupně v těchto letech ustanovoval Sbor národní bezpečnosti, na Slovensku sbor s názvem Národní bezpečnost. Teprve zákonemo SNB z r. 47 se stala slovenská Národní bezpečnost součástí SNB.
myslím, ?e VB vznikla a? v roce 49 |
|
Návrat nahoru |
|
|
gruppe.drei 4. ročník
|
Zaslal: po prosinec 04, 2006 7:33 am Předmět: jenom technická |
|
|
2Venty:
Vyjádření ohledně kompetencí bývalé StB je nepřesné - v současné době její funkce plní BIS (kontrarozvědka) a ÚZSI (rozvědka) = Úřad pro zahraniční styky a informace a částečně VZ = Vojenské zpravodajství (rozvědka i kontrarozvědka).
Je to častý jev, ?e se na ostatní zpravodajské slu?by "zapomíná". |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: čt prosinec 21, 2006 5:24 pm Předmět: |
|
|
mbbb napsal: | Petr napsal: | A aby v tom byl je?tě vět?í hokej, tak cca v letech 1945 a? 1953 se nepou?íval výraz Veřejná bezpečnost, ale Národní bezpečnost. To u? je pěkný hokej v názvech, ?e? |
nevím, jak po roce 48, to u? je zcela mimo oblast mého zájmu, ale v letech 45-48 se výŕaz "Veřejná bezpečnost" nepou?íval vůbec, VB nebyla.
V historických zemích se postupně v těchto letech ustanovoval Sbor národní bezpečnosti, na Slovensku sbor s názvem Národní bezpečnost. Teprve zákonemo SNB z r. 47 se stala slovenská Národní bezpečnost součástí SNB.
myslím, ?e VB vznikla a? v roce 49 |
Ono to bude trochu slo?itěj?í - Národní bezpečnost tvořila v Čechách a na Moravě Sbor. Na Slovensku podléhala Národní bezpečnost pověřenectvu vnitra. Sloučení v jeden sbor bylo pak logickým pokračováním. Přesto ale podle mě ne?lo o dva odli?né bezpečnostní aparáty, ale o odli?nou strukturu řízení.
V dobovém tisku je u?íváno názvů Sbor národní bezpečnosti a Národní bezpečnost jako synonym i v Čechách (obdobně jako později SNB a VB). V podstatě je to vidět na názvu PP1 NB - Pohotovostní pluk 1 Národní bezpečnosti - jednoho z útvarů Sboru národní bezpečnosti. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Motostrelec 1. ročník
|
Zaslal: čt prosinec 21, 2006 6:19 pm Předmět: |
|
|
neviem či sa to e?te be?ne pou?íva ale u nás sa napr. policajtom hovorí esenbáci _________________
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|