|
KVH Československo 1945 - 1990 Diskusní forum KVH ČS 1945 - 1990
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Petr Admin
|
Zaslal: ne květen 03, 2009 7:42 pm Předmět: Policejní slo?ky NDR |
|
|
Sice nejde přímo o NLA NDR, ale to mi snad prominete.
Máte někdo přehled o policejních slo?kách a jejich určení v bývalé NDR? Volkspolizei je počítám obdobou na?í Veřejné bezpečnosti, ale co taková Schutzpolizei? Jaké byly její hlavní úkoly? O SchuPo třetí ří?e mám nějaké obecné povědomí, ale v dobách NDR opravdu ne.
Existovaly případně nějaké dal?í policejní slo?ky?
Stejnokroje VoPo tak nějak znám, ale kdyby byly nějaké fotky, neurazil bych se. A co SchuPo? Stejné stejnokroje jako VoPo a rozdílné ná?ivky? _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Kdo nechce - hledá důvod.
Makarony do woka
V komíně hořelo, tak se to muselo uhasit... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: čt květen 14, 2009 11:09 am Předmět: |
|
|
Mně se to jeví tak, ?e struktura a vývoj bezpečnostních orgánů NDR byl je?tě slo?itěj?í a ko?atěj?í ne? u nás, co? bylo dané mohutnými pruskými policejními tradicemi a dále potřebou ?piclovat obyvatelstvo víc ne? v ostatních zemích východního bloku (s výjimkou SSSR pochopitelně).
Proto taky v NDR existovalo ministerstvo státní bezpečnosti (MfS neboli neoficiálně Stasi) a ministerstvo vnitra (MdI), kterému právě byla podřízena "lidová" policie Volkspolizei.
Vopo v sobě zahrnuje tyté? slo?ky jako VB, tj. např. Verkehrspolizei (dopraváci), ale také Transportpolizei (u nás SOO?), tak?e její rozsah byl vět?í. Schutzpolizei spadala pod Vopo také a byli to uniformovaní pochůzkáři, kterým se u nás říkalo "esenbáci". Zároveň pod Vopo spadaly také vojska MV, které se v NDR jmenovaly Vopo-Bereitschaften.
Na závěr je?tě informace týkající se NLA: obdobou TAI a částečně snad i VKR byla v rámci NLA velitelská slu?ba Kommandantendienst (KD).
V ka?dém případě jde o mimořádně rozsáhlé téma |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|