|
KVH Československo 1945 - 1990 Diskusní forum KVH ČS 1945 - 1990
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Petr Admin
|
Zaslal: čt červen 17, 2010 2:49 pm Předmět: |
|
|
No, v tomhle jsou kovaněj?í jiní, zkusím se podívat do Sborníku konference policejních historiků, tam to ve dvojce nebo trojce myslím je.
Podstrá?mistr a mlad?í strá?mistr je stejná jednohvězdičková hodnost, jen v jiných obdobích. S tím čekatelem si nejsem jist, ale neni to příslu?ník SNB ve zku?ební době bez ohledu na hodnost? Délku zku?ební doby z hlavy nevysypu, ale vim ?e je uvedená v zákoně. Zatím jsem nenarazil na to, ?e by byl někde uveden rotný jako hodnost u SNB (bavíme-li se o letech 1945-1960), místo toho je pou?it jeho ekvivalent "závodčí". _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Kdo nechce - hledá důvod.
Makarony do woka
V komíně hořelo, tak se to muselo uhasit... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Honza C. 1. ročník
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: čt červen 17, 2010 3:08 pm Předmět: |
|
|
No, to ?e chybí v předpisu jsem si u? taky v?imnul, onehdá jsem to nadnesl i do okruhu lidí co se účastní KPH a bylo mi řečeno ?e je to ře?ený v tom sborníku. Jak to tam je přesně ře?ený ti nepovim, ale pokud se nepletu, tak mi z toho vyplynulo, ?e ta hodnost existovala pořád, ale nějak se na ni v předpisu zapomnělo.
Na to ?e rotný (závodčí) je v předpisu jsem zapomněl. Mo?né vysvětlení mě napadá takové, ?e rotný je to kdy? má tuto hodnost z vojny a je ve zku?ební době, závodčí kdy? jde o příslu?níka SNB "z povolání". Ale jak říkám, v tomhle nejsem moc sběhlý a o tom období 45-50 by ti mo?ná řekli víc kluci na MF. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Filip Š. 2. ročník
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 4:28 pm Předmět: |
|
|
Je jasné, ?e tyto vztahy vůbec nebyly evidentní - stejně jako vojska MV, jak to tu ji? někdo dříve rozebíral.
Sbor národní bezpečnosti (SNB), jako?to vojensky organizovaný sbor zaji??ující veřejný klid, pořádek a bezpečnost, se dělil na dvě slo?ky: VB (Veřejná bezpečnost, uniformovaná) a StB (Státní bezpečnost, neuniformovaná). Potvrdím i to, ?e slu?ební poměr vznikal k SNB, nikoli k VB.
Nebyly spí?e vztahy SNB x VB proměnné? Tzn. určovaly se tak, jak komu při?ly do úst? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 4:52 pm Předmět: |
|
|
Nezobecňoval bych to tak, ?e VB=uniformy, StB=civil. Kupříkladu kriminálka nespadala pod StB. Ono by to chtělo rozebrat jednotlivé správy SNB a tam určovat kde kdo nosil uniformu. S podřízeností vojsk MV je to jednodu??í, i kdy? leckdy docházelo k dvojí podřízenosti. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Filip Š. 2. ročník
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 4:58 pm Předmět: |
|
|
Vím jen o tom, ?e příslu?níci Státní bezpečnosti byli při některých akcích ustrojeni do stejnokrojů SNB. Takovým případem byl například zásah proti občanům NDR, kteří se chtěli dostat na pra?ské velvyslanectví SRN. Domnívám se, ?e existuje i fotografie zachycující příslu?níka (momentálně ji nemohu najít) ve stejnokroji, jak stahává civilistu z plotu. Je dokázané, ?e se jednalo o příslu?níka StB. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:05 pm Předmět: |
|
|
Pokud se nepletu, tak v?ichni příslu?níci StB byli vystrojeni minimálně cvičným (polním) stejnokrojem. Jako?to na příslu?níky SNB se na ně pochopitelně vztahoval i stejnokrojový předpis SNB, tak?e pokud si situace pou?ití stejnokroje ?ádala, nebyl důvod, proč by jej nemohl mít. Ve stejnokroji 60 operovali příslu?níci StB například i při událostech 17. listopad 1989 v Praze. Zde je foto z "rekonstrukce" kde v pozadí za kordonem "číhají" příslu?níci StB.
http://www.kvh-cs.com/akce/091117brandys/020.jpg _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Filip Š. 2. ročník
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:14 pm Předmět: |
|
|
Nepletu-li se, ta červená páska na levé pa?i je s písmeny "SNB"? Stejnokroj vz. 60 pou?íval SNB i ČSLA. Slou?ila páska k "odli?ení" od ČSLA? Jinak by se jednalo o vojáky povolané k plnění úkolů SNB podle zvlá?ního předpisu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Filip Š. 2. ročník
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:14 pm Předmět: |
|
|
Zapomněl jsem se zmínit o červeném baretu: Jedná se o OZU? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:16 pm Předmět: |
|
|
Rukávová páska SNB se mohla vyskytnout jak na příslu?nících SNB, tak na osobách povolaných k plnění úkolů SNB od ostatních slo?ek (ČSLA, VMV, PS, LM a snad i dal?ích). _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:16 pm Předmět: |
|
|
Ano, v červených baretech jsou příslu?níci OZU. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Filip Š. 2. ročník
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:18 pm Předmět: |
|
|
Myslím, ?e se jednalo i o příslu?níky po?ární ochrany (PO) a Sboru nápravné výchovy (SNV) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:24 pm Předmět: |
|
|
Já by se nedivil v případě potřeby ani příslu?níkům SOO?, SOOL, IVP. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Filip Š. 2. ročník
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:31 pm Předmět: |
|
|
Mohu se zeptat na význam zkratky "IVP"? Je to Inspekce veřejného pořádku?
Ale myslím si, ?e reálnost povolání slo?ek PO, SOO?, SOOL a IVP není moc vysoká. Pokud by nedokázal zajistit veřejný pořádek a bezpečnost Sbor národní bezpečnosti bě?nou slu?bou, do?lo by k vyčlenění dal?ích útvarů, případně i PP VB ČSR (SSR), následovaly by slo?ky vojsk MV a Lidových milicí. Pokud by opravdu situace byla tak vá?ná a kritická, povolána by byla ČSLA (která nikdy nebyla). To, co jsem zde právě popsal, je zpohotovostění na základě vyhlá?ení tzv. mimořádných bezpečnostních opatření (MBO). Pozn. SNV by byl povolán pouze v případě, účastnili by se např. demonstrací shluky uprchlých vězňů. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá červenec 23, 2010 5:44 pm Předmět: |
|
|
Nedávno jsme zkoumali dobovou videonahrávku, kde se zákroku proti demonstraci velice aktivně účastní osoba, kterou jsme označili nejpravděpodobněji za pracovníka IVP. Klíč k povolávání konkrétních slo?ek byl podle mě jiný ne? jen mno?stevní. Odhadoval bych to třeba i na místní dělení. Proč by jinak při opatřeních byli nasazení pra??tí milicionáři, kdy? měla Vojska MV v Praze a okolí dostatečný počet vojáků a techniky.
Tak?e v konkrétní situaci mohlo být lep?í vyu?ít toho kdo je na blízku. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|