|
KVH Československo 1945 - 1990 Diskusní forum KVH ČS 1945 - 1990
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: pá březen 13, 2009 5:02 pm Předmět: Zobani |
|
|
Tento týden jsem zhlédnul podstatnou část filmu (nebo snad "TV inscenace") Zobani. Netu?ím, jak mi jeho existence mohla zůstat doposud utajena, nebo? byl natočen ji? v roce 1993. Podstatou příběhu je zobrazení nejrůzněj?ích forem ?ikanování nově příchozích vojáků základní slu?by mazáky.
Co se mi na filmu rozhodně líbilo, je fakt, ?e ?ikana byla tady předvedena jako zále?itost poměrně velké a úzce spolupracující skupiny mazáků a ne jako aktivita jednotlivce, jako tomu bylo v seriálu Chlapci a chlapi.
Na druhou stranu brutalita některých výchovných či trestných akcí mazáků byla podle mého názoru silně přita?ena za vlasy (vra?da vojína Banýra, střelba na ?ivý terč v podobě jiného vojáka ostrými náboji atd.). Ale třeba mám o poměrech v ČSLA v tomto směru iluze...
Ka?dopádně tento film silně vybočuje z řady komediálně laděných českých filmů z vojenského prostředí a stojí za vidění. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hruška 4. ročník
Založen: 24. 02. 2006 Příspěvky: 810 Bydliště: Havlíčkův Brod
|
Zaslal: pá březen 13, 2009 7:31 pm Předmět: |
|
|
Mo?ná právě proto, ?e vybočuje je dnes ji? témeř neznámý... _________________ "Zavdej si s ďáblem a budeš páchnout sírou."
(německé přísloví) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: pá březen 13, 2009 10:31 pm Předmět: |
|
|
Kdyby v tom filmu nebyla zároveň řada s odpu?těním hloupostí, tak by to byl hodně zajímavý film.
Je tam ?ikana v hodně drsné formě, nelze zavírat oči nad tím ?e to téměř tak ?ílené na některých útvarech ČSLA, ale i AČR bylo. Mo?ná právě proto ?e ?ikana byla problémem i v porevoluční armádě, nebyl tento film příli? vhodným k častému vysílání...
Ale jak říkám, řada pasá?í je opravdu blbost. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Kdo nechce - hledá důvod.
Makarony do woka
V komíně hořelo, tak se to muselo uhasit... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: út březen 17, 2009 12:24 pm Předmět: |
|
|
No samozřejmě, mně se také část scén zdála dosti trapná, nemluvě ji? o hereckých výkonech některých postav (zejména knihovníka Cejnara, který působil hodně nevěrohodně). Vznikl ale film, který vybočuje z řady českých filmů z vojenského prostředí.
Jinak nezbývá ne? souhlasit, téma ?ikany se otevřelo po letech mlčení u? před listopadem 1989 (Chlapci a chlapi, Zírej, holube), ?ikana ale nevymizela a? do konce v?eobecné branné povinnosti v ČR. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Li?ák 1. ročník
|
Zaslal: čt březen 19, 2009 10:47 am Předmět: |
|
|
V?eobecná branná povinnost nevymizela. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: so březen 21, 2009 1:04 pm Předmět: |
|
|
No, branná povinnost v současné době platném branném zákoně sice figuruje, ale faktické naplnění ustanovení tohoto zákona v případě válečného konfliktu a ohro?ení ČR si já raději ani nepředstavuji. |
|
Návrat nahoru |
|
|
ZI 2. ročník
|
Zaslal: čt květen 28, 2009 8:04 am Předmět: |
|
|
Ona ani ta ?ikana z na?í nové a "skvělé" a hlavně "profesionální" armády nezmizela, navzdory, ?e to byl jeden z argumentu proč je dobrá profesionální armáda.
Jenom má tro?ku jinou formu a hlavně u? to je zaměstnání, tak?e na veřejnost se to skoro nedostane.
Ale tak před rokem něco v novinách bylo.
Jinak ?ikana mezi vojáky z povolání u? byla i dřív. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|