|
KVH Československo 1945 - 1990 Diskusní forum KVH ČS 1945 - 1990
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: st srpen 29, 2007 4:57 pm Předmět: |
|
|
Co myslíte, měla se Československá armáda v srpnu 1968 bránit nebo ne? Je osudem českého národa, ?e se ve 20. stol. vzdal 2x bez boje. Jen?e cizinci, kteří nás tak snadno odsuzují, si neuvědomují, jak drtivé převaze by jsme museli čelit a jak bezvýchodná byla na?e situace (1938 stejně jako 1968). V roce 1968 nás napadli "bratři ve zbrani", se kterými jsme byli ve Var?avské smlouvě, v čele se Sovětským Svazem, který měl o na?i armádě dokonalý přehled, dodal nám vět?inu zbraní a vy?kolil vy??í důstojníky. Proto si myslím, ?e rozhodnutí nechat vojáky v kasárnách bylo správné, i kdy? mělo negativní vliv na morálku národa.
Kdyby na?i politici byli prozíravěj?í, mohla se na?e armáda více cvičit v diverzních způsobu boje. Diverzní jednotky výsadkářů, průzkumníků nebo Pohraniční strá?e by jistě mohly způsobit protivníkovi velké ztráty. To v?e v?ak je jen bohapustá teorie. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: st srpen 29, 2007 5:04 pm Předmět: |
|
|
Vzhledem k tomu, ?e dobře vím kam vedla podobná debata týkající se roku 1938, nechci aby se podobná vedla zde. Jirka vystihl situaci a proto vás ?ádám, abyste jeho příspěvěk v?ichni brali jako komentář k tehdej?í situaci a ne jako výzvu k debatě.
Díky. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Kdo nechce - hledá důvod.
Makarony do woka
V komíně hořelo, tak se to muselo uhasit... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hruška 4. ročník
Založen: 24. 02. 2006 Příspěvky: 810 Bydliště: Havlíčkův Brod
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 7:42 pm Předmět: |
|
|
Jaké jednotky se z polské strany (LWP) účastnily operace Dunaj?? Já jsem vyčetl ?e údajně pouze 2. v?evojsková armáda (o 4 divisích). Je ale prý také mo?né, ?e účastníci operace byli i pol?tí výsadkáři...
A je?tě otázka trochu mimo:
Nosilo se v některé zbrani v polské armádě pod uniformou pruhované "námořnické" tričko (jako tomu bylo např. u výsadkářu SSSR)?? _________________ "Zavdej si s ďáblem a budeš páchnout sírou."
(německé přísloví) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 7:50 pm Předmět: |
|
|
Já mám za to ?e pol?tí výsadkáři se aktivně zúčastnili vpádu do Československa. Tu?ím ?e jsem je viděl v nějakém dokumentu při návratu do Polska a krom toho jsou snad dodnes hrdí na tuto akci jako na jednu ze svých "bojových". _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Hruška 4. ročník
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 7:59 pm Předmět: |
|
|
Je ale zajímavé, ?e jsem se je?tě nikde o nasazení nedočetl, stále jen takové náznaky.. (Ale mo?ná nemám ty správné zdroje). Ka?dopádně, kdyby tento fakt měl někdo v nějaké publikaci, byl bych velmi rád za odkaz.... _________________ "Zavdej si s ďáblem a budeš páchnout sírou."
(německé přísloví) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: út září 11, 2007 5:04 pm Předmět: |
|
|
Zkus si projít časopis Historie a vojenství, vy?lo tam několik článků o podílu jednotlivých armád na invazi do Československa. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hruška 4. ročník
|
Zaslal: st září 12, 2007 8:20 pm Předmět: |
|
|
Diky moc...kdybys čirou náhodou narazil na článek o Polácích, byl bych ti vděčný...mám doma jen předposlední ročník a tam je popsána jen účast vojsk z NDR. Bohu?el nemám k dal?ím číslům přístup. Jen bych si mohl nechat omezenej počet za prachy poslat přes městskou knihovnu. _________________ "Zavdej si s ďáblem a budeš páchnout sírou."
(německé přísloví) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petr Admin
|
Zaslal: st září 12, 2007 8:37 pm Předmět: |
|
|
Hru?ka napsal: | Diky moc...kdybys čirou náhodou narazil na článek o Polácích, byl bych ti vděčný...mám doma jen předposlední ročník a tam je popsána jen účast vojsk z NDR. Bohu?el nemám k dal?ím číslům přístup. Jen bych si mohl nechat omezenej počet za prachy poslat přes městskou knihovnu. |
Nebo zkusit nav?tívit knihovnu VHÚ na ?i?kově, tak to mít budou. _________________ Kdo chce - hledá způsob.
Makarony do woka
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiri Hanysek 3. ročník
|
Zaslal: čt září 13, 2007 9:00 am Předmět: |
|
|
Tak hodně zdaru! Je to u? dosti dlouho, co jsem se tímhle tématem zabýval a nevím bohu?el, ve kterých číslech je mo?né ty články najít. Jak známo, z historických důvodů byla účast NVA vysloveně epizodní a Ceausescu nepustil Bulhary přes Rumunsko, tak?e mohli s vyu?itím sovětských letadel nasadit pouze několik výsadkových jednotek. Z toho nám vychází, ?e o masověj?í účast (samozřejmě kromě SA) se jednalo pouze v případě Maďarské a zejména Polské lidové armády.
Jako knihu doporučuji
Pajórek, Leszek: Polska a "Praska wiosna", Udział Wojska Polskiego w interwencji zbrojnej w Czechosłowacji w 1968 roku, Warszawa 1998. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|